BU ZULMÜN MUHATABI KİM?

Beykoz Çavuşbaşı’nda Mahmud Efendi Hazretleri’nin adına yapılan ve açılmak üzereyken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri tarafından durdurulan cami inşaatı, vatandaşları isyan ettirdi. Mahmud Efendi’yi ziyarete gelen binlerce insan, soğuk havaya rağmen cami avlusunda namaz kılıyor. Konunun çözümü için Orman Bakanlığı’na, İBB’ye ve valiliğe başvuran yetkililer ise muhatap bulamıyor. Yaşanan cami skandalını, Marifet Derneği’nin Mahmud Efendi Camii’nden sorumlu hocası Muhammed Sinan Hocaefendi ile konuştuk.

Cami inşaatı ilk ne zaman planlandı, ilk izin nasıl alındı?

İlk önce bu ihtiyacın nasıl doğduğunu anlatayım. Mahmud Efendi Hazretleri Çavuşbaşı’na yerleşeli 10 sene oldu. Efendi’nin burada ikamet etmesi sebebiyle sevenleri buraya ziyarete geliyorlar. Burada günlük olarak hafta içi 3 bin, hafta sonu 10 bin, yaz aylarında 20 bin ziyaretçi oluyor ortalama. Tabii bu insanlar buraya gelince, insanların namaz kılacağı, abdest alacağı bir yer ihtiyacı doğuyor. Ayrıca saatlerce ziyaret bekleyen insanlar için büyük bir bekleme salonu ihtiyacı da var. Biz bu yüzden Efendi’nin evinin yanındaki arazinin kiralanması maksadıyla Orman Bakanlığı’na başvurduk ve gerekli bütün izinleri de aldık.

İlk başvuru ne zaman yapıldı?

Orman Bakanlığı’na ilk başvurumuzu 2013’ün sonunda yaptık. 31 Ocak 2014’te projeyi teslim ettik. 2014 Nisan’ında da vaziyet planı onaylandı. 2 sene hiçbir problem olmadı. Ta ki 2016 Ocak ayına kadar. O tarihten sonra işler karışmaya başladı. Baskılar başladı ve 8 Şubat 2016 günü projenin büyük bir kısmı yıkıldı. Bin polisle buraya yıkıma geldiler. Bir günde her şeyi oldubittiye getirip yıktılar. Yıkım kararını sorduğumuzda ise vilayetin (valilik) kararı olduğunu söylediler. Fakat biz yazılı bir karar görmedik. Yıkımlar ancak mahkeme kararı ile olur. Böyle yıkım olmaz. Şimdi de caminin kapısında zabıtalar nöbet tutmaya başladı. Herhangi bir bilgi de vermiyorlar. Üstelik üniformalarını da çıkarttılar, sivil bekliyorlar. Bu ne zamana kadar devam edecek ve nasıl bir engelleme yapacaklar bilemiyoruz.

EMEKLERİ ZAYİ ETMEK, ZULÜM DEĞİL MİDİR?

Zabıtanın, başka bir yetkili veya başka bir kurumun ne gibi bir engellemesi var?

Zabıtalar şu an herhangi bir şey yapmıyorlar. Zaten caminin kaba kısmı bitti. Sadece ince işçiliği kaldı. Fakat camiyi açmak istediğimizi ifade ettiğimizde yapmayın diyorlar. Neden dediğimizde bize söylenen cevap şu: “Hocam bu işin emri çok yukardan geliyor. Bu iş bizi aşar…” Bu aslında hukuksuzluğun itirafı oluyor. Sonra Orman Bakanlığı, Beykoz Belediyesi’ne devrettik diyor. Beykoz Belediyesi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devrettik diyor. Büyükşehir, Diyanet’e devredeceğiz diyor. Halbuki bu mesire alanı sözleşmesi bizde, onu da iptal ettik diyorlar. Mahkeme kararı olmaksızın bunu yapamazsınız. Çünkü sözleşmeler borçlar kanununa tabidir. Ya karşılıklı fesih yaparsınız ya da mahkemeye başvurursunuz ama hukuksuzluk almış başını gidiyor. Hukuk artık bir kişinin iki dudağı arasında. Yap diyor, yapıyorlar. Yık diyor, yıkıyorlar. Ayrıca Mahmud Efendi Hazretleri’nin hizmetkârları tarafından tüm zor şartlara rağmen yapılan kayda değer bu hizmetin, yine kendisi adına kurulan Müceddid Mahmud Efendi Vakfı’na tahsis edilmesi gerekirken heder edilmesi, emekleri zayi etmek zulüm değil midir?

YAKIN ZAMANDA CAMİYİ AÇMAYI PLANLIYORUZ

Mahmud Efendi Hazretleri yıkım için bir şey söyledi mi?

Böyle bir yıkıma ülkemizde uzun zamandan beri şahit olmamışken, ehl-i sünnet yoluna hizmet edecek olan bu yapıların böyle bir muameleye maruz kalması, maalesef Efendi Hazretlerimizin “Ayıp şey ettiler...” demesine de sebep oldu... Burası Mahmud Efendi’nin sevenleri tarafından yapıldı. İçerisinde sadece cami yok. Bizim talebimiz, bu söz konusu arazinin Müceddid Mahmud Efendi Vakfı’na devredilmesi. Hak hukuk da bunu gerektirir. Kim yaparsa yapsın bundan gayrısı gasp olur. Burası bizim sözleşmeli arazimiz. Bu camiye büyük emekler verdik. Selçuklu’dan sonra ilk defa kullanılan teknikler var bu eserde. Kubbesinin hem içi hem dışı taş örme. Bu, 700 yıldır uygulanmayan bir teknik. Ayrıca cami tamamen taştan yapıldı. İç kısımlarda Aşere-i Mübeşşere’nin (cennet ile müjdelenmiş 10 sahabe) isimleri yazıldı, özel hatlarla… Çok özel çiniler kullanıldı. Şimdi bu kadar emek döktükten sonra heba etmek olmaz. Allah nasip ederse biz camiyi yakın zamanda açmayı planlıyoruz.

İBADETHANE DIŞINDA HERHANGİ BİR TALEBİMİZ OLMADI

Peki, cami için ‘izinsiz yapıldı’ söylemlerine ne diyorsunuz, hakikaten alan aşımı veya kat aşımı oldu mu?

Hayır, kesinlikle hayır. Biz gerekli tüm izinleri aldık. Bütün evraklar şu an elimizde. Orman Bakanlığı’nın arazisi üzerinde ibadethane yapılabiliyor. Herhangi bir metrekare kısıtlaması da yok. Mesela mesire alanı mevzuatında kır kahvesi için 250 metrekare, kır restoranı için 300 metrekare 3’er katlı 4 yapıya izin var. Ancak o mesire alanında yapacağın ibadethanenin alanı hakkında herhangi bir kısıtlama yok. İhtiyacı karşılayacak kadar bir alan kullanılabilir. Üstelik bizim ibadethane dışında herhangi bir talebimiz de olmadı. Burada ticarethane talep etmiyoruz. Bu, aldığımız izinlerde, vaziyet planlarında da açıkça beyan ediliyor. En son olarak da diyorum ki; camiler ve ibadethaneleri siyasileştirmeyelim. Bunların yapım izni onların camisi, bizim camimiz şeklinde ötekileştirmeden, kutuplaştırmadan verilmeli.

Milli Gazete / TOLGA SAÇIKARALI

cihanyamaneren